Quality

המגזין שלנו

עמוד הבית > האם קרן ההשתלמות שלך בין המנצח...

האם קרן ההשתלמות שלך בין המנצחות של 2020? רשימת הקרנות שהתברגו בצמרת ואלה שנותרו הרחק מאחור

האם קרן ההשתלמות שלך בין המנצחות של 2020? רשימת הקרנות שהתברגו בצמרת ואלה שנותרו הרחק מאחור

המומנטום החיובי שאפיין את השווקים בחודשים האחרונים הצליח לפצות על הירידות החדות שנרשמו ברבעון הראשון של השנה. מי הבריק והתברג בצמרת התשואות ואילו קרנות אכזבו גם אחרי רצף העליות? סיכמנו עבורכם את הביצועים של הגופים הגדולים בקרנות ההשתלמות במסלולים המובילים כדי שתוכלו לבחון איזו תשואה הקרן שלכם השיגה במהלך השנה האחרונה והאם אולי כדאי לחשב מסלול מחדש.

מנהלי תעשיית קרנות ההשתלמות בדומה לשאר אפיקי החיסכון, יזכרו את 2020 כאחת המטלטלות שידעו בשנים האחרונות. אם היה נראה בתחילה כי השווקים ממשיכים את המומנטום החלומי שנרשם ב-2019, תוך מהרה התברר כי התפרצות מגפת הקורונה היא איום אמיתי על יציבות הכלכלה העולמית והתוצאות לא איחרו לבוא.

המדדים המובילים בישראל ומסביב לעולם החלו לצנוח ברבעון הראשון של השנה, חלקם בשיעורים דו-ספרתיים, עובדה שהזכירה את הנפילות החדות שנרשמו אי שם במשבר הפיננסי של 2008. כאקט של חשש מהעתיד לבוא ונוכח הקריסה בשווקים, החלו משקיעים רבים לפדות את כספי החיסכון בצעד שתרם לתדלוק הפאניקה והלחץ שנרשם בבורסות העולם.

אלא שהשנה המטלטלת בשווקים המשיכה להפתיע, בלשון המעטה. החל מאמצע השנה המגמה התהפכה ועל אף החששות מהאטה ופגיעה בכלכלה הריאלית, הבורסות פתחו מבערים והחלו לבצע תיקון חד ומהיר שמחק את כל הירידות החדות והחזיר את רוב המדדים לסביבת המחירים שהיו טרם פרוץ המשבר.

בחודש נובמבר מגמת העליות המשיכה בעוצמה יתרה כאשר שוקי המניות בעולם הציגו עליות שערים חדות. בארה"ב הדאו ג'ונס והנאסד"ק זינקו ב-11.8% כל אחד ומדד ה-S&P500 קפץ ב-11.7%. גם בזירה המקומית מדדי המניות רשמו עליות שערים חדות כאשר מדד ת"א-35 עלה ב-9.9%, מדד ת"א-125 הוסיף 10.1% ומדד ת"א-90 קפץ ב-12.7%. גם באג"ח הקונצרני המקומי נרשמה מגמה חיובית חזקה.

רצף העליות שהחל מאז אמצע השנה דחף את רוב קרנות ההשתלמות לקזז את התשואות השליליות של הרבעון הראשון ואף העביר את חלקם לטריטוריה הירוקה מאז תחילת השנה. זה הזמן לבחון האם מנהל קרן ההשתלמות הצליח לנצל את המצב בשווקים ולהתברג גבוה או פספס את ההזדמנות ונותר עם תשואה צנועה.

מור מזנק לראש הטבלה במרבית המסלולים; מנורה וכלל בתחתית

על אף המשבר התעסוקתי במשק ורמת האבטלה הגואה, תעשיית קרנות ההשתלמות שמרה על יציבות ונהנתה בחודשים האחרונים מזרימת כספי הציבור שהגדיל את סך הכספים המנוהלים באפיק לכ-255 מיליארד ₪. עם זאת, בחינת מפת ביצועי מנהלי הקרנות הגדולות מציגה פערים מהותיים בין אלו שהצליחו לתרגם את הזינוק בשווקים לתשואה מרשימה לבין קרנות שעדיין סובלות מתשואת חסר בשקלול 12 החודשים האחרונים.

עיבוד הנתונים ממערכת הגמל נט באשר לתשואות שהשיגו קרנות ההשתלמות באפיק המנייתי, מצביעים על כך שחלקן הגדול נהנו כאמור מהעליות שרשמו שוקי המניות בארץ ובחו"ל בתקופה האחרונה, אם כי לא כולם הצליחו לתרגם זאת לתשואות. ובאשר למספרים – בית ההשקעות מור מתברג באפיק זה בצמרת הטבלה במקום הראשון עם תשואה מרשימה של 29.91% בקרן "מור השתלמות מניות" במהלך 12 החודשים האחרונים (1.12.2019 – 30.11.2020). כמו כן יש לציין שזהו מסלול חדש יחסית, ולא קיימת למסלול זה תשואות לתקופה של 3 ו-5 שנים אחרונות כפי שניתן לראות במסלולים השוואתיים נוספים בטבלת התשואות בהמשך כתבה זו.

אחריו ניצב בית ההשקעות אנליסט שהשיג במסלול "אנליסט השתלמות מניות" תשואה נאה של 12.55% ב-12 החודשים האחרונים. את המקום השלישי תופסת מנורה מבטחים עם תשואה של 12.16% בקרן ההשתלמות מוטה מניות חו"ל במהלך 12 החודשים האחרונים, ומיד לאחר מכן ניצב בית ההשקעות הוותיק הלמן-אלדובי שהשיג בקרן "השתלמות מחקה מדד S&P500" תשואה של 11.70% באותה התקופה.

טבלת השוואת ביצועי קרנות השתלמות – אפיק מנייתי (מקור: גמל נט)

הנתונים המובאים בטבלה מתייחסים לתשואות שהושגו מחודש דצמבר 2019 ועד נובמבר 2020 (כולל) לפי חיפוש כלל קרנות ההשתלמות של גופי ההשקעה וחברות הביטוח, ללא התחשבות בסכום הכסף המנוהל. כמו-כן, התשואות מוצגות לפני ניכוי דמי הניהול.

עיבוד נתוני הגמל-נט מציג פערים משמעותיים באשר לביצועי מנהלי קרנות ההשתלמות ב-12 החודשים האחרונים, לעיתים פער המסתכם בשיעור דו ספרתי, שהולך ומתרחב עם בחינת הביצועים על פני תקופות ארוכות יותר. זוהי נורה אדומה עבור החוסכים שלא זוכים לתשואה מהקרן ונדרשים לשקול מעבר מסלול או קרן.

לאותם חוסכים בקרנות ההשתלמות עומדת האפשרות לשפר את מצבם ולשם כך יכולים להסתייע בבעלי רישיון פנסיוני לצורך בדיקת תיקיהם. סוכני 'קוואליטי' יוכלו לסייע לכם כדי לקבל תמונת מצב עדכנית באשר לביצועי הקרנות, ולבדוק האם רצוי לבצע מעבר לטובת חשיפה לקרן שעשויה להניב תשואה גבוהה יותר, והכל כמובן בהתאמה למאפיינים הספציפיים של החוסך. כמו-כן, מעת לעת רצוי לבחון את אופציית התמרון בין מסלולי ההשקעה השונים בקרנות ההשתלמות (כללי, מנייתי, אג"ח וכו').

בשורה התחתונה

קרן השתלמות הפכה במהלך השנים לאפיק חיסכון פופולרי המזכה את החוסכים בהטבות מס משמעותיות לצד תשואה מרשימה לטווח הארוך אצל רוב מנהלי הקרנות. אם יש ברשותכם קרן השתלמות, כדאי לבחון מעבר למסלול שעשוי למקסם עבורכם את כספי החיסכון באופן היעיל ביותר, זאת תוך שקלול כל הפרמטרים הכרוכים בבחירת מסלול כזה או אחר.
איך יודעים איזה מסלול מתאים לכם? אנחנו מזמינים אתכם לשיחה טלפונית או פגישה אישית לבחינת אפשרויות ההשקעה בקרן השתלמות וניצול הטבות המס הגלומות בה.

הערות משפטיות

*האמור במסגרת המאמר מתייחס לתשואה ממוצעת שנתית לתקופה של 12 החודשים האחרונים (דצמבר 19 – נובמבר 20). יודגש כי התשואות המצוינות בכתבה הינן לפני ניכוי דמי ניהול מבין כל קרנות ההשתלמות במסלולים המנייתיים – מתוך אתר הגמל נט, ללא התחשבות בסכום הכסף המנוהל ו\או פילוח פרמטרים נוספים. ניתן לראות את חישוב התשואה השנתית הממוצעת ב-3 וב-5 השנים האחרונות וכמו כן גם את מדד הסיכון, כפי שמוצגים בטבלה בגוף הכתבה ומקורה מתוך הגמל נט. בזאת יובהר כי אין בתשואות עבר בכדי להעיד על תשואות שתושגנה בעתיד.

המידע המופיע בכתבה איננו מהווה מידע משפטי ואינו מתייחס למקרים קונקרטיים, אלא מידע כללי בלב. האמור הנו בגדר סקירה והמלצה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ/שיווק על פי דין המתחשב בצרכיו של כל אדם.

האם קרן ההשתלמות שלך בין המנצחות של 2020? רשימת הקרנות שהתברגו בצמרת ואלה שנותרו הרחק מאחור

    דברו איתנו!

    תודה על פנייתך, נחזור אליך בהקדם

    דברו איתנו!

      תודה על פנייתך, נחזור אליך בהקדם