המגזין שלנו
עמוד הבית > מדוע לא צריך להתרגש במיוחד מהי...
מדוע לא צריך להתרגש במיוחד מהירידות בשוק ההון?
על סמך ניסיון העבר, משברים פיננסיים, חמורים ככל שיהיו, הם אירועים זמניים בלבד וסופם לחלוף. אז מה למדנו מהמשברים שהיו בעבר בשוק ההון?
החרדה הבריאותית שליוותה את התפרצות נגיף הקורונה בתחילת הדרך, התחלפה עד מהרה בחרדה כלכלית שמא האירוע שהחל כמשבר רפואי מתגלגל לכדי אירוע פיננסי גלובאלי. אפקט הפחד שאחז במשקיעים נוכח המצב, הוביל רבים מהם לפדות את הכספים ולצאת בפזיזות מהשקעותיהם – ושוקי ההון מסביב לעולם הגיבו בהתאם עם ירידות שערים של עשרות אחוזים.
אין ספק כי למשבר הקורונה אכן צפויות להיות השלכות כלכליות על משקי הבית והעסקים השונים שעשויים להיכנס לתקופה כלכלית מאתגרת. עם זאת, יש לזכור כי המערכות הפיננסיות ברוב המדינות המפותחות למדו ממשברי העבר ונערכו עם יתרות מזומן להתמודדות עם השלכות האירוע תוך שמירה על יציבות פיננסית. כבר היום ניתן לראות כי רוב הממשלות בעולם נוקטות בצעדי סיוע משמעותיים להבטחת המשך יציבות הכלכלות במדינתן תוך הזרמת כספים ומתן הקלות ככל שנדרש.
יתרה מכך, יש לזכור כי המשבר הנוכחי שונה מקודמיו נוכח העובדה כי מדובר באירוע רפואי שעשוי להסתיים מהר מהצפוי. עניין זה תלוי בעיקר בהורדת סף חוסר הוודאות, שמהווה את הטריגר העיקרי לבהלה בשווקים. הפתרון למשבר עשוי להגיע ממספר כיוונים, החל ממציאת תרופה, פיתוח חיסון לנגיף, התקדמות היכולות הרפואיות להתמודדות עימו או אפילו במצב שנראה היום סביר מאוד בו קצב ההדבקה נמצא ברף מינימלי והמדינות מתחילות להשתלט על התפשטותו.
מלבד זאת, על סמך ניסיון העבר, משברים פיננסיים, חמורים ככל שיהיו, הם אירועים זמניים בלבד וסופם לחלוף. בעניין זה ניתן להזכיר את המשבר הפיננסי שפקד את העולם בשנת 2008 (משבר ה"סאב-פריים") והוביל למיתון כלכלי עמוק. גם אז, בדומה לתקופה האחרונה, רשמו המדדים המובילים מסביב לעולם קריסה של עשרות אחוזים ובמקביל החלו לצוץ תחזיות על משבר שהולך ללוות את כלכלת העולם עוד תקופה ארוכה. אלא שהמציאות הייתה אחרת ובטווח זמן קצר יחסית החלו המדדים להתאושש, חזרו למגמת העלייה ובהמשך גם שברו שיאים חדשים.
בעניין זה חשוב לזכור כי מכירת ההשקעות בתקופה של ירידות בעצם "מקבעת" את ההפסד עבור המשקיע ולא מאפשרת לו ליהנות מהתיקון שצפוי להגיע ומעליית הערך של הנכסים בהמשך הדרך. יתרה מכך, בתקופות אלה יש להימנע מהתפיסה המוטעית של יכולת תזמון השוק וניסיון ליציאה וכניסה מחודשת ב"עיתוי נכון", צעד שעשוי להתברר כפספוס רוב העליות שעשויות להיות מהירות וחדות.
יש לציין כי המשקיעים למודי הניסיון רואים דווקא בתקופות של ירידות חדות הזדמנות מצוינת להיחשף לשוקי ההון ואף להגדיל את ההשקעה, מתוך הבנה כי מדובר בעיוות כלכלי זמני (מחירים זולים) שעשוי לייצר תשואה אטרקטיבית בטווח הארוך.
מי שכספו מושקע כבר במכשירים פיננסיים, בדגש על מוצרי חיסכון בינוני-ארוך טווח כדוגמת קרנות השתלמות או קופות גמל, ואינו זקוק לו בתקופה הקרובה, יעשה צעד נכון אם ימתין בסבלנות לשינוי המגמה ולא יבצע משיכה של כספי ההשקעה שכעת אולי רק “מופסד על הנייר”.
בשורה התחתונה
ישנם כאמור הבדלים בין המשברים שהכלכלה העולמית חוותה לאורך השנים אך נראה שדבר אחד משותף להם – על סמך ניסיון העבר, בעתות משבר וירידות חדות בשווקים, גם כאשר נראה כי תחושת הפסימיות שולטת, שוקי ההון בסופו של דבר חוזרים לעלות, הכסף ימשיך לזרום להשקעות ומי שהיה סבלני ייצא נשכר ממה שייזכר כ"משבר הקורונה".